21 Şubat 2011 Pazartesi

Dünyamız bir kütüphane olsa!

Biliyorsunuz aslında burası Doruk'un blogu ve ben burada onunla doğrudan ilgisi olmayan şeyleri paylaşmak istemiyorum.

Kitap okuyan bebekİş arkadaşlarımdan birisinin göndermiş olduğu e-posta kitap paylaşımı ile ilgili harika bir bilgi veriyordu ve kitap denince akan sular duruyor benim için. Burasıda, bu haberi duyura bileceğim en iyi imkan diye düşündüm.

Ben ve Nevzat kitaplarımızdan vazgeçebilen insanlar değiliz. Kitaplarımızı ödünç bile vermeyiz, verirsekte koşullarımız vardır. Bir çeşit koleksiyonerlik bizimkisi yani. Hatta ben 1 senedir bazı yazarların kitaplarının 1. sayılarını topluyorum. Evimizde kendimize göre gayet başarılı bir kütüphanemiz var Doruk'un bu kitapları birgün okuyacağını hayal etmek Nevzat'la ikimizi çok heyecanlandırıyor. Ama kitaplarına süs eşyası gibi davranan insanlarda değiliz. Çok yazar çizeriz üzerilerini. Kitapları okuduğumuz tarihleri yazarız. Eğer özel bir duygu hissettiysek o kitap hakkında onu not düşeriz. Yani aşağıdaki sistem pek bize uymuyor. Ben eğer kitap vereceksem tamamen verip hediye etmeyi severim. Ama bizim gibi olmayan bir sürü insan var kitaplarını paylaşmak isteyen. Bu sistem Türkiye'de başlasa hem çok eğlenceli hem de paylaşmanın güzel bir yöntemi. Sonuçta Elif Şafak'ın dediği gibi "eşyalar için hepimiz birer duraktan ibaretiz. Hiçbir şeyin sahibi değiliz." Kim bilir belki biz bile bu sisteme katılmak için bazı kitaplarımızdan vazgeçeriz. :)

Gelelim detaylara...... e-posta kutuma düşen postayı fazla bozmadan aynen koyuyorum buraya.....

"Bunu duymus muydunuz?

Cafe'de, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursaniz, sasirmayin hemen
icine bakin, book crossing olabilir :)


BookCrossing Amerika'da yeni bir moda cikmis: Birtakim Mechul kisiler, kamuya acik yerlere birtakim kitaplar birakiyorlarmis. Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karsilasiyorsun. Mahallede yasayan bircok kadinin ortaklasa kullandigi 'camasir yikama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin ustunde bir kitap. Trene biniyorsun, aa, koltugunda bir kitap bulunuyor.'Marketten' alisveris ederken elini atiyorsun,birisi biskuvi paketleriyle cips paketlerinin arasina bir kitap yerlestirmis. Telefon kulubesine giriyorsun, telefonun yaninda bir kitap... Define bulmak gibi!
Roman, siir, oyku, deneme, artik bahtina ne cikarsa...
Bu moda İtalya'da ve Fransa'da da yayilmakta. Kitabi birakan kisi kimligini gizli tutuyor, kitabin parasini da helal ediyor. Tek ricasi var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere birakin da baskalari da ararlansinlar.
Fakat bunu baslatan kisi belli: Ron Hornbaker adinda, Missouri eyaletinden Bir bilgisayarci. Bu olaya  BookCrossing' deniyormus. 'Kitap gezdirme' diye mi tercume edelim..Fransa'da boyle 'crossing' yapan dokuz bin kisi varmis daha simdiden, ortalikta dolasan serseri kitap sayisi da on bini gecmis...
Bu nedir biliyor musunuz arkadaslar? Bu bir Cesit 'okuma ve okutma kampanyasidir'.Paylasmaktir Ve basli basina bir projedir.
"LONDRA'DAKİ UYGULAMA TURKBUKU'NDE DE BASLAMIS, Turkbuku'nde plajdayim.
Bir baktim, yattigim yerde bir kitap var.. Adi,"Yildizli,yagmurlu geceler"..

"Ah,biri unutmus" derken, kapagini acip icine bakmak istedim ve beni sasirtan bir yazi gordum; "Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdigim Yerde birakiyorum Sizin de seveceginize eminim. Severseniz okuyun,
sevmezseniz aynen buldugunuz yerde birakin. Okursaniz, numara verdikten sonra siz de oldugunuz yerde birakin lutfen.. 03 / 2005 Turkbuku.." 03.. Ucuncu kisinin bu kitabi biraktigini belirtiyormus.. Diger iki kisiden biri İstanbul'da birakmis, digeri ise Bodrum'da birakmis.. Ben aldim kitabi İstanbul'a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de "04"ve nerede okumussam yazip birakacagim.. Megerse bu yeni adetmis..

Ozellikle Londra'da cok yayginmis. Parklarda birakiyorlarmis okuduklari kitaplari insanlar. Londra'da birakilan bir kitap Kuzey İrlanda'dan cikmis.. Bakalim benim birakacagim kitap nereden cikacak?
Elinizdeki kitabi buldugunuz ilk noktaya birakmadan once http://www.bookcrossing.com sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2.5 milyon kitabin hala dolasmakta oldugunu goreceksiniz. Amaclari tum dunyayi bir kutuphaneye cevirmek!!!
Kitaba bir etiket aliniyor, sisteme kitapla ilgili bir takim giriliyor, bu etiket uzerinde ise bulana kitabin BookCrossing eylemi icersinde birakildigi, eger ulasim imkani var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eger
el degistirecekse bir sonra birakilacagi durak.. vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabinizi takip edebiliyorsunuz."


Birgün bende böyle elden ele dolaşan bir kitap okumak istiyorum.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzelbir düşünde ve uygulama.Niye bunlar bizden çıkmaz diye düşünüyorum.Herhalde toplumsal düşünememizden olsa gerek.

Adsız dedi ki...

gerçekten çok güzel bi fikir keşke uygulansa uygulanabilse bizim ülkemizdede...bende çok izterdim book crossing bir kitap okumak

Adsız dedi ki...

fatos0808

Unknown dedi ki...

bir ara radikalin de ( radikal konusunda yanılmıyorumdur umarım)böyle bir çalışması olmuştu.
çok güzel bir uygulama , gerçekten burada yaygın olsa. ne güzel olur. okunmuş kitapları seven, bunun için sahaflarda dolaşıp, ikinci el kitaplar alıp okumayı seven biri olarak ben de çok isterdim böyle bir kitapala karşılaşıp, okumayı.